Wat is NARCISME? (in hoofdletters...)

Je hebt: narcisme, en je hebt NARCISME. In kleine letters: dat  is niet overdreven gevaarlijk. En is tegenwoordig ook vaak een modewoordje; iedereen heeft anno 2019 wel wát. Die in hoofdletters is echter een stoornis en wél gevaarlijk. Dat noemt men 'de ware narcist'. Narcisme is dus een 'schaal': van een beetje tot heel erg. Bij heel erg is het echt een stoornis. Mensen worden gebruikt en zijn in feite niets waard (wat tot enorme ontgoocheling kan leiden bij de gebruikten), alles is ter meerdere eer en glorie van de narcist en hij plant en 'schaakt' daarmee (werkt daaraan op lange termijn), en hij is ZEER rancuneus. Hij 'bewaart' 'dingen' die hij tzt inzet om iemand uit te schakelen... Alles en iedereen die hem in de weg staat om zijn Grote Doel te bereiken krijgt tzt de afrekening. Hij droomt ervan. De narcist kan daarom alleen maar prettig met mensen werken die voor hem buigen en uitvoeren wat hij zegt. En kleineer je hem dan is helemaal de boot aan... Een narcist doet dus alleen aardig en leuk tegen je als hij je kan gebruiken. Is niet écht geïnteresseerd in je, alleen als het 'useful' is. En hij wedijvert. 'Meet' zichzelf met jou, liefst mensen van aanzien. Altijd. Hij wil de beste zijn, winnen. Vandaar ook zijn HCB: Highly Conflictual Behaviour. Altijd botsingen en strijd. Expres. Hij kickt erop. Dat is abject, en kan ook gevaarlijk zijn. En uiteindelijk kan je niet echt met hem samenwerken. Je moet alleen 'uitvoeren'. Of hij gunt je alleen maar iets om er later zelf beter van te worden (ook dát onthoudt hij...). Niet voor niets worden Narcisten 'dictatortjes' genoemd. En zó zijn we waar het gevaarlijk begint te worden. Naast dat mensen ontgoocheld kunnen raken. Gedesillusioneerd van de mooie praatjes. Helaas; het was bladgoud; een pakketje schroot met een dun laagje chroom.

Wat is Narcisme precies? Dit artikel is verhelderend : https://assertief.nl/wat-is-narcisme/

De 21 kenmerken van psycholoog Roos Vonk ziet u hier:

https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/21-dingen-waaraan-je-een-narcist-herkent/

(Mevr Vonk wijdde er een compleet nieuw hoofdstuk aan in de uitgave van haar boek Liefde, lust en ellende.)

''Zo herken je de narcist''. De belangrijkste kenmerken van Narcisten. In het vet de dingen die je tegenkomt in t publieke leven (zoals in hun werk):


1. Zijn charismatisch bij de eerste kennismaking. Ze stralen zelfvertrouwen en bekwaamheid uit, zijn warm, charmant en geïnteresseerd (ten minste, dat denk je). Ze geven je het gevoel dat je speciaal bent, zijn geestig en hebben een vlotte babbel.

2. Scoren goed bij de andere sekse: ze zijn op hun gemak, ongeremd, extravert en losjes. Ze zijn aantrekkelijk – mede doordat ze meer aandacht aan hun uiterlijk besteden dan gemiddeld. Ze worden vaak gezien als aantrekkelijk voor een relatie (want: sexy) en minder voor een vriendschap.

3. Hebben relatief veel seksuele partners gehad en beginnen makkelijk nieuwe relaties. Tijdens een relatie kijken ze vaak al om zich heen of ze een leuker iemand ontdekken en door die geringe betrokkenheid zijn ze ook vaker ontrouw.

4. Zijn betrekkelijk ongevoelig voor het ‘knuffelhormoon’ oxytocine waardoor ze niet goed in staat zijn tot binding en intimiteit.

5. Vermoedelijk hebben ze ook weinig spiegelneuronen, waardoor ze niet goed in staat zijn tot empathie.

 

6. Zijn overtuigd van hun eigen superioriteit.

7. Ze geven anderen weinig waardering. En als de ander ergens goed in is, gaan ze de strijd aan. Ze willen altijd béter zijn.

8. Hebben imago-doelen (wat vindt de ander van mij?) in plaats van compassie-doelen (hoe maak ik het leuk voor de ander?)

9. Haken af wanneer iemand iets emotioneels meemaakt.

10. Zetten anderen in voor hun eigen plannen zonder zich daarbij af te vragen wat de ander eigenlijk wil.

11. Zijn uit op hun eigen voordeel en denken ook recht te hebben op bepaalde privileges vanwege hun vermeende bijzondere kwaliteiten. Ondertussen laten ze anderen geloven in hun goede bedoelingen. Ze hebben een talent om overal een draai aan te geven waardoor de ánder onredelijk of dom lijkt.

12. Geven anderen de schuld en wijzen op hun gebreken terwijl ze zichzelf zien als een slachtoffer: het ligt altijd aan de ander, de narcist doet nóóit iets verkeerd.

13. Zien liefde als een spel (game-playing love): ze spelen met de gevoelens van de ander, bijvoorbeeld door ze aan te trekken en af te stoten of door ze in het ongewisse te laten.

14. Hebben behoefte aan aandacht, bewondering en erkenning; ze zijn vaak succesvol in hun werk door zelfvertrouwen, flair en sociale dominantie. Ze hebben minder behoefte aan sympathie, genegenheid of verbondenheid.

15. Hebben behoefte aan macht en controle en zijn mede daardoor snel jaloers.

16. Zien hun partner als ‘aanhang’ die hun eigen status en bijzonderheid onderstreept (denk maar aan de zogenaamde ‘trophy wife’).

17. Liegen, draaien en komen hun beloftes niet na.

18. Isoleren hun partner van vrienden en familie en ze spelen mensen tegen elkaar uit.

19. Kunnen extreem boos worden als ze kritiek krijgen of onvoldoende erkenning. Dat mondt uit in narcissistic rage: vijandig en boos gedrag waarin je bijvoorbeeld wordt doodgezwegen.

20. Door die narcistische krenking zijn ze ook vaak in conflict met anderen.

21. Hebben geen berouw en doen niet aan zelfreflectie.

https://www.psychologiemagazine.nl/academy/bescherm-jezelf-tegen-narcisme/

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/een-spiegel-voor-narcisten~bad613d52/

Als een narcist alleen handelt in/voor eigen belang dan is het gevaarlijk. Mensen puur gebruiken is niet goed, steeds liegen/overdrijven ook niet. Idem voor als je veel geld wil gaan bezitten. Of als je als de grootste/de beste gezien wil worden. Altijd conflicten aangaat. Strijdt. En gewone mensen je eigenlijk niks kan schelen. Jij jezelf de elite vindt. En vereerd/geadoreerd wil worden. En boos wordt puur omdat je je zin niet krijgt. Je een dictatortje ben. Je zal nooit een partij langdurig kunnen leiden, of langdurig in de politiek kunnen werken; successen behalen, want mensen vinden je vroeg of laat abject en gunnen je niks meer. ZELFS als je gelijk hebt...

Thierry Baudet heeft 3 jaar psycho-analyse gehad, maar heeft het geholpen?... 

Lees ook dit:

ECp3-opWkAADtYQ.jpg
5types of persons.jpg

We staan ook op: 

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram Social Icon
RvGemert

Copyright Notice © 2018-2023 Oprechts.nu ALL Rights Reserved